Dodatki i materiały do produkcji wędlin – przeliczanie oraz kontrola specyfikacji

Informacja ogólna

Jak przeliczać dodatki limitowane do żywności, żeby były zgodne z prawem? Jak powinny wyglądać specyfikacje dodatków, a jak specyfikacje materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością? Chcesz wiedzieć co ciekawego można wyczytać w przewodnikach Komisji Europejskiej na temat dodatków? - koniecznie weź udział w naszych warsztatach.

Czego się dowiesz na szkoleniu?

  1. Jak przeliczyć np. izoaskorbinian sodu na kwas erytrobowy, skąd wiadomo ile P2O5 mają fosforany itp.?
  2. Ile soli wnoszą dodatki typu: glutaminian monosodowy, askorbinian sodu, fosforany, cytryniany itp.?
  3. Jakich dodatków można używać do surowych wyrobów mięsnych? Czym się różnią surowe wyroby mięsne od produktów mięsnych niepoddanych obróbce cieplnej?
  4. Kiedy ekstrakt jest barwnikiem, a kiedy składnikiem żywności?
  5. Kiedy należy podawać enzymy na etykiecie produktu spożywczego, a kiedy można je pominąć?
  6. Na co zwrócić uwagę kiedy stosuje się aromaty dymu wędzarniczego?
  7. O co chodzi z napromieniowaniem żywności, czy z GMO?
  8. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością- jakie kryteria powinny spełniać i co powinna zawierać deklaracja producenta?
  9. Materiały aktywne i inteligentne -co to takiego?
  10. Migracja globalna i specyficzna- o co w tym chodzi?

 

Szkolenie jest adresowane do technologów, specjalistów ds. kontroli jakości firm spożywczych oraz do pracowników instytucji państwowych odpowiedzialnych za urzędową kontrolę żywności.

Na szkoleniu rozwiążemy dużo zadań. Będziemy przeliczać masy cząsteczkowe związków, będziemy uczyć się czytać i interpretować rozporządzenia o dodatkach, będziemy sprawdzać receptury pod względem zawartości substancji limitowanych prawnie.

W cenie szkolenia wliczone są: materiały szkoleniowe dla uczestników, certyfikaty poświadczające uczestnictwo, słodki poczęstunek wraz z kawą, herbatą oraz pyszny dwudaniowy obiad.

Rodzaj szkolenia:  szkolenie jednodniowe, przewidywany czas trwania: od godz. 10 do godz. 15.

Rejestracja

Zapisy na szkolenie „Dodatki i materiały do produkcji wędlin - przeliczanie zgodnie z prawem oraz kontrola specyfikacji"

Step 1 of 2 - Dane uczestnika

50%
  • Dane Kontaktowe:

    Koniecznie sprawdź prawidłowość podanych danych, ponieważ błędy uniemożliwią nam kontakt.
  • Szczegóły zamówienia:

  • Wybierz datę i miejsce zajęć
  • Wprowadź ilość uczestników na SZKOLENIE: „Dodatki i materiały do produkcji wędlin - przeliczanie zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1333/2008 oraz kontrola specyfikacji"
  • Wybierz datę i miejsce zajęć
  • Wprowadź ilość uczestników na SZKOLENIE: „Znakowanie produktów spożywczych wraz z obliczaniem wartości odżywczej- przykłady z branży mięsnej."
  • Wybierz datę i miejsce zajęć
  • Wprowadź ilość uczestników na SZKOLENIE: "Jak reklamować produkty spożywcze? Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, żywność wiejska, bio, znaki jakościowe itp."
  • Uwaga: Po wypełnieniu i przesłaniu zgłoszenia otrzymasz wiadomość zwrotną. Jeśli tego maila zwrotnego nie zobaczysz w swojej skrzynce odbiorczej, sprawdź folder spam.
    zł 0,00
×

Zapisz się aby być na bieżąco

z przepisami dotyczącymi technologii żywności